Arwos A/S

Dit drikkevand henter vi lige hernede…

Det er velkendt, at regnvand bliver til drikkevand med tiden. Men nogen steder sker det hurtigere end andre. Bor du i de områder, hvor regnvandet nedsiver hurtigt, har vi brug for din omtanke.

Lige meget hvem, der leverer vandet i din hane, så bliver det hentet fra jordlagene og grundvandet lige nede under dig. Derfor er det vigtigt, at der ikke siver noget ned i jorden, som kan ende i dine børns og børnebørns drikkevand.

Når ukrudtet generer øjet, alger og skidt skal fjernes, er der heldigvis mange alternativer til byggemarkedernes hylder med kemikalier.

De bedste tips og tricks har vi samlet længere nede på siden.

Bor du i nærheden af en vandboring er drikkevandet særlig sårbart – og her har du et særligt ansvar, hvis du vil undgå at forurene dit drikkevand.

 

VIND MAKKER-PAKKEN

Vind to Cool Well jordkølere inkl. to hakkejern og to koste, så du kan hygge i haven med en ven eller nabo. Det er den ideelle makker-pakke, når du skal i haven.

‘Tag’ den makker du vil dele præmien med i opslaget på Facebook.

Vi trækker lod den 24. april 2023

 

Tre måder du viser hensyn

1. Brug knofedt og kærlighed i stedet for ukrudtsmiddel

Både miljøet, grundvandet og din pengepung vil elske dig for at fjerne ukrudt med knofedt i stedet for gift.

Lug på de rigtige tidspunkter og spar tid

Græsplæne: Slå græsset første gang så snart det begynder at blive grønt, på den måde kan bl.a. skvalderkål og mælkebøtter straks holdes nede.

Bede: Hvis du er over ukrudtet i dine bede allerede i marts/april, forhindrer du det i at blomstre og sprede frø. På den måde kan du nøjes med en let gennemgang af haven hver 14. dag

Mellem fliser: Fjern ukrudtet allerede i januar, så gammelt ukrudt fjernes, og nyt aldrig får fat.

2. Bekæmp algerne med rent vand og stive børster

Vaskevand, der indeholder kemikalier, bør aldrig hældes ud på jorden.

Det kan ødelægge både dine planter, din plæne – og på den lidt længere bane – dit grundvand.

Havemøbler

Prøv altid først at fjerne alger med vand, og en stiv børste eller en højtryksrenser.

Det fungerer bedst lige efter, det har regnet, hvor algerne er fugtige.

Fliser

Undgå alger på fliserne ved at strø et tynd lag sand inden vinter og skrub eller børst det så af med en stiv kost i foråret.

Hustag

Er du ude i et gør-det-selv-projekt med at fjerne alger fra taget, findes der heldigvis miljøvenlige algefjernere, som du kan bruge med god samvittighed.

Kig efter ‘Godkendt af Miljøstyrelsen’på emballagen.

Hvis du henter tilbud hos et professionelt firma, skal du sikre dig, at de sørger for at pumpe vaskevandet op og bortskaffe det rigtigt, så kemien ikke ender i naturen.

3. Tril en tur i vaskehallen med din bil

Vand fra en bilvask indeholder altid olierester og andet skidt, selvom du måske ikke bruger sæbe. Og det skal hverken kloakken eller jorden på din grund tage imod.

Vand med olierester skal i en kloak med olieudskiller

– sådan en er typisk kun monteret i kloakkerne på tankstationer og vaskehaller.

Kør derfor altid din bil i vaskehallen, når den skal rengøres. Eller benyt vaskepladser indrettet til det (Sådan en er der i al fald i Rødekro)

Husk opsamlingsbakken ved olieskift

Det samme gælder, hvis du skal skifte olie på bilen. Husk en opsamlingsbakke til olien. De findes i forskellige størrelser og med taphane, når du nemt kan bortskaffe spildolien korrekt. Den skal afleveres på genbrugspladsen.

Nogle steder skal vi passe ekstra på…

Du har nok hørt det før: Under jorden bliver regnvandet renset og med tiden bliver det til det drikkevand, som vi pumper op af jorden igen.

Der er stor forskel på, hvor hurtigt regnvandet nedsiver. Især når det er i nærheden af en vandboring.

Når der pumpes vand fra en boring, dannes der er en ”tragt”, hvor vandet suges hen til boringen. Det øger risikoen for, at der suges vand ned fra de overliggende jordlag.

Her er grundvandet mere sårbare overfor forureninger, fordi den naturlige rensning gennem jordlagene forringes. Når der er langt til boringerne, kan nedsivningsvandet nå at blive fortyndet, men i dit område kan det ikke.

Du skal være ekstra påpasselig, hvis du vil være sikker på, at der er rent drikkevand til dig, dine børn og børnebørn i fremtiden.

Grafik der viser, tragt-effekten, når den boring virker

Arwos har to værkværker. Det betyder, at der er to såkaldte beskyttelsesnære områder som vist nedenfor:

Kort som viser, hvor der er BNBO-områder i Arwos' forsyningsområde

Mælkebøtte er fritlagt

Kom an, klimatosse

Gentænk haven med vilje

Lad det stå – og kald det en vild have

Insekterne er glade for blomstrende ukrudt og med flere insekter kommer der flere fugle. Du sparer tid og får noget at se på.

Fugle og insekter hjælper til
Fugle og insekter hjælper med at holde haven. Et mejsepar med unger spiser 5 kg insekter på et år. Sørg for blomster til insekterne, fuglekasser og vinterfoder til fuglene.

Som haveejer kan du hjælpe de vilde insekter ved at lade græsset gro og droppe gift og gødning. Så vil vilde blomster brede sig i din have til gavn for insekter og biodiversitet. Har du ikke tålmodighed til det, kan du plante forskellige nektarrige blomster, som blomstrer på forskellige tidspunkter i løbet af året. Det kan blandt andet være syrener og hyacinter i foråret, blåhat og lavendel om sommeren og sankthansurt om efteråret. Tænk også på føde til sommerfuglenes larver og lad et område stå med eksempelvis tidsler og brændenælder.

Foto af vild have

Brug ukrudtet i maden

Ja, undskyld, hvis det bliver lidt frelst. Men du kan også bruge mælkebøtter, brændenælde og skvalderkål i madlavningen. Pluk de yngste skud og skyl grundigt eller blancher bladene.

Svalderkålsboller

Eksempelvis kan du skylle skvalderkålen og putte det i din bolledej: Skyl skvalderkålen og tør den godt (slyng den eventuelt). Hak den helt fint og ælt den ind i dejen.

Tærte med skvalderkål

Skvalderkålen skylles godt og stænglerne plukkes af. Tør godt – slyng det eventuelt tørt. Put herefter skvalderkålen i en gryde med smør og varm op. Rør rundt indtil det falder let sammen (ligesom spinat)

Du kan også bruge brændenælde- eller mælkebøtteblade.

Pesto af brændenælde

  • Et par håndfulde brændenælder (brug de friske skud).
  • ½ fed hvidløg.
  • 1 spsk parmesan-ost (efter smag og behag).
  • 3-4 valnødder eller 1 spsk ristede pinjekerner.
  • Citronsaft efter behag.
  • Olivenolie efter behag og ønsket konsistens.
  • Lidt salt og peber.

Pluk de unge nældeskud (brug handsker). Skyld dem grundigt og overhæld dem med kogende vand og lad det stå i ca. 5 minutter, hvorefter vandet hældes fra. Det hele blendes. Olie og citronsaft tilsættes lidt ad gangen til pestoen har en ensartet konsistens.

Spørgsmål/svar

Hvad er et BNBO-område?
BNBO’er er områder, der ligger tæt på drikkevandsboringerne.

Når man pumper fra en boring, dannes der er en ”tragt”, hvor vandet bliver suget hen til boringen. Det betyder, at der også er en øget risiko for at suge vand ned fra de overliggende jordlag.

Grundvandet i disse områder er mere sårbare overfor forureninger, fordi den naturlige rensning gennem jordlagene forringes. Når der er langt til boringerne, kan nedsivningsvandet nå at blive fortyndet, men i dit område kan det ikke.

Du skal være ekstra påpasselig, hvis du vil være sikker på, at der er rent drikkevand til dig, dine børn og børnebørn i fremtiden.

Hvorfor lukker Arwos ikke bare boringer i disse områder?
Tragt-effekten gør sig gældende ved alle boringer og vi har brug for boringerne for at kunne forsyne dig og dine naboer med vand.

Hvorfor gør vi opmærksom på dette?
Viden er en forudsætning for at gøre en forskel. Aabenraa Kommune har i de nye indsatsplaner for grundvandsbeskyttelse defineret, hvilken indsats der skal gøres i de forskellige vandværkers indvindingsområder. Som en del af de nye indsatsplaner for grundvandsbeskyttelse er vandselskaberne forpligtet til at informere og lave kampagner, som fortæller om boringsnære beskyttelsesområder.

Hvor mange BNBO-områder findes der i Arwos’ forsyningsområde?
Der findes to områder i nærheden af Arwos’ to vandværker – Lindsnakke vandværk og Farversmølle Vandværk. Alle ejere i disse områder har fået dette brev.

Hvordan tester Arwos drikkevandet?
Arwos tester løbende drikkevandet på vandværkerne, boringerne og hos forbrugerne. Finder vi spor over grænseværdier i en boring, og så tager vi den naturligvis ud af drift. Du kan læse mere på www.arwos.dk/vandfakta

Hvor kan man se de præcise grænser for BNBO-områder?

Udtræk fra kortviser.dk her…

Hvem beslutter om en matrikel ligger i et BNBO-område

Det er Miljøstyrelsen, der udpeger BoringsNære BeskyttelsesOmråder – BNBO.

Er man forpligtet til at gøre noget, hvis man bor i et BNBO-område
Nej. Der er ikke vedtaget et egentligt forbud mod at benytte sprøjtegifte i disse områder, medmindre der er tale om erhvervsmæssig anvendelse af gødning og sprøjtemidler.

Arwos er forpligtet til at informere beboere i disse områder om, at de bor i et sårbart område.

Vi fraråder kraftigt, at man benytter ukrudtsmiddel og hælder andre kemikalier ud på jorden – især i BNBO-områder. Det er dit eget vand, du kan komme til at forurene.

Hvordan finder myndighederne ud af, hvor man har et BNBO-område?
Myndighederne benytter den tilgængelige viden, der er om grundvandet og jordforholdene til at beregne, hvordan grundvandet dannes og strømmer i undergrunden frem til en boring. Et BNBO beregner man ud fra, at grundvandet kun tager 1 år om at strømme frem til boringen.

 

26. april 2024

Driftstatus

  • Kloakspuling

→ Læs mere

Åbningstider i dag

Genbrugspladser

Aabenraa
08:00 - 18:00
Padborg
10:00 - 17:00
Tumbøl
10:00 - 17:00
Kliplev
Lukket
Kobro
10:00 - 17:00

Mini-genbrugspladser

Stubbæk
Lukket
Løjt
Lukket

Genbrugsbutikker

Padborg
10:00 - 17:00
Aabenraa
10:00 - 17:00
Kundeservice
08:30 - 13:00
→ Se alle åbningstider og adresser
26. april 2024

Driftstatus

  • Kloakspuling

→ Læs mere